Şok Diyet Nedir?Şok diyet, özellikle kadınlar tarafından hızlı kilo vermek amacıyla uygulanan, çok düşük kalorili diyetlerin bütünüdür. Şok diyetler sayesinde çok çabuk kilo verilebilir. Ancak diyet bırakıldıktan sonra verilen kilolar hızlı bir şekilde fazlasıyla tekrar alınır. Şok diyet oldukça sağlıksız olup uzun vadede kilo vermeyi sağlamaz. Şok diyet adı altında birçok diyet listesi bulmak mümkündür. Şok diyetle kilo verilmeye çalışılıyorsa ve bu çalışma sonucu kilo verilmişse, kişi normal beslenme standartlarına döndüğünde verdiği kiloları fazlasıyla geri alır. Yazımızın devamında şok diyet listesinden bir örnek menü bulabilirsiniz. Ancak şok diyet listesine geçmeden önce şok diyetin vücuda verebileceği zararlardan bahsedeceğiz. Eğer şok diyet uygulanacaksa kişinin mutlaka bir doktor kontrolünden geçmesi ve genel sağlık durumu hakkında bilgi alması gerekir. Zayıflamak için uygulanan diyetlerden başarılı sonuç alabilmek için uzmandan yardım almak ve diyetin kişiye özel olarak hazırlanması en doğru yaklaşımdır. Aynı diyet farklı vücutlarda aynı etkide olmaz. Bu nedenle diyet, kişinin sağlık durumu gibi ayrıntılar göz önünde bulundurularak özel olarak hazırlanmalıdır. Şok Diyetin Zararları Nelerdir?Şok diyet yapılırken kişi kilo verdiğini zanneder. Bu süreç içinde karaciğerde glikojen depoları azalmaya başlar. Kişi normal beslenmesine döndüğünde ise karaciğer ekstra efor harcayarak azalan depoları doldurmaya çalışır. Sık aralıklarla şok diyet uygulayan kişilerde karaciğer yağlanması başta olmak üzere pek çok karaciğer hastalığı oluşabilir. Kişi günlük olarak 2000 kalori alıyorsa ve bir anda bu miktarı 1000 kalori ya da daha altına düşürmüşse, bir zaman sonra metabolizma yavaşlamaya başlar. Metabolizmanın yavaşlamasıyla dinlenir pozisyonda yakılan kalori oranı azalır. Bu durumda kısır bir döngüye girilir. Metabolizma yavaşladığında kişi diyeti bıraksa bile uzun süre devamlılığını koruyabilir. Dolayısıyla diyet sonrasında daha fazla yağ oranına sahip olunabilir. Şok diyet uygulayıp kilo verilmesi ve sonrasında verilen kiloların hızlıca tekrar alınması insülin hormonunu zorlar. Sık aralıklarla tekrarlanırsa insülin direnci oluşur. İnsülin direnci ise tip 2 diyabete sebep olur. Kısacası kişi hızlı kilo vereyim derken diyabet hastalığına maruz kalabilir. Şok diyetler, vücutta fiziksel sorunlara yol açtığı kadar ruhsal anlamda da bazı sıkıntılara neden olabilir. Açlık hissi yaşandığında yorgunluk, halsizlik, mutsuzluk, stres gibi durumlarla karşı karşıya kalınır. Kişi devamlı sinirli ve asabi bir durum sergileyebilir. Örnek Şok Diyet Listesi (Yoğurt Diyeti)
Şok diyet için verilebilecek birçok diyet listesi vardır. Ancak görüldüğü gibi kalori bakımından çok düşük diyet listeleridir. Diyet uzun süreli devam edilmemelidir. Tamamlandıktan sonra mutlaka ara verilmeli ve yeniden başlanacaksa en az 2-3 ay ara verilmelidir. Diyette tok tutma özelliği olan bitki çayları tüketilebilir. Ayrıca günlük su tüketimi en az 2,5 litre olmalıdır. |
Şok diyet yaptım ve ilk başlarda kilo verdim ama diyeti bıraktıktan sonra kilolarımı geri aldım. Bu normal mi, başka bir yol denemeli miyim?
Cevap yazVeliyüddin, bu durum birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir sorundur. Diyet yaparken vücut, belirli bir süre sonra metabolizmasını yavaşlatabilir. Diyeti bıraktığınızda ise eski beslenme alışkanlıklarına dönmek, verilen kiloların geri alınmasına neden olabilir. Sağlıklı ve sürdürülebilir bir kilo verme yöntemi, sadece kısa süreli diyetlerden ziyade, yaşam tarzı değişikliklerini içermelidir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uyku gibi faktörler, uzun vadede kilo kontrolünü sağlamada daha etkili olabilir. Belki bir beslenme uzmanı veya diyetisyenle çalışarak size özel bir plan oluşturmanız faydalı olabilir.