Ayran Diyeti
Ayran; Türk halkının sofralarından eksik olmayan, yoğurt, tuz ve su ile yapılan doğal bir içecektir. Ayran, enfes tadı ve serinletici yönü ile yemeklerin tadına tat ekler. Lezzetli olmasının yanı sıra sağlığa faydaları oldukça fazladır. Ayran, A vitamini bakımından zengindir ve sadece A vitamini değil, C ve E vitamini açısından da niteliklidir. Ayrıca ayran, bol miktarda mineral içerir. Ayran; kalsiyum, magnezyum, sodyum ve manganez gibi mineraller de barındırır.
Ayran diyetinde ve normal hayatta tüketilen ayranların ev yapımı yoğurtlardan elde edilmesi daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Her ambalajlı, hazır üründe olduğu gibi hazır ayranda da katkı maddesi bulunur. Bu katkı maddeleri vücut için zararlıdır. Bu nedenle taze sağılmış süt ile yapılan yoğurttan elde edilen ayranı tercih etmek her zaman daha sağlıklıdır.
Ayran diyetini uygularken bol bol su için, yürüyüşler yapın, abur cubur, unlu mamuller, hamur işleri, yağlı besinler, kızartmalar ve rafine ürünlerden uzak durun.
Ayran Diyetinin Faydaları Nelerdir?
- Kemik sağlığını korur.
- Ayran uzun süre tok kalmayı sağlar, doyurucudur ve lif bakımından zengindir.
- Mide ve bağırsaklarda besin emilimini azaltır, tokluk hissi verir.
- Vücut sıcaklığının dengelenmesine yardımcı olur.
- Vücudun ihtiyacı olan kalsiyumu sağlar.
- Kas sağlığını korur.
- Sindirim sistemine yardımcıdır.
- Kolesterol dengesini ayarlar.
- Kan basıncını ayarlar.
- Mide asidinin dengelenmesine yardım eder.
- Bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar ve kabızlığı iyi gelir.
Ayran Diyeti Nasıl Uygulanır?
Ayran diyeti ile 5 günde 3 kilo verebilirsiniz. İstikrarlı ve disiplinli olmak çok önemlidir. Motivasyonunuzu yüksek tutun, kararlı olun ve programı uygulayın.
1. Gün - Kahvaltı; 3 su bardağı ayran, 1 dilim tam buğday ekmeği
- Ara Öğün; 1 su bardağı ananas
- Öğle Yemeği; 1 porsiyon balık, sınırsız yeşillik ve 2 su bardağı ayran
- Ara Öğün; 200 gram kiraz
- Akşam Yemeği; 2 su bardağı ayran ve 1 porsiyon sebze yemeği
- Ara Öğün; 1 fincan papatya çayı
2. Gün - Kahvaltı; 3 su bardağı ayran
- Ara Öğün; 1 tane armut
- Öğle Yemeği; 2 su bardağı ayran ve 1 porsiyon sebze yemeği (taze fasulye, ıspanak, pırasa, brokoli, lahana, karnabahar)
- Ara Öğün; 1 tane yeşil elma
- Akşam Yemeği; 3 su bardağı ayran
- Ara Öğün; 1 fincan yeşil çay
3. Gün - Kahvaltı; 3 su bardağı ayran
- Ara Öğün; 1 fincan demleme yeşil çay
- Öğle Yemeği; 3 su bardağı ayran, 1 porsiyon ızgara köfte
- Ara Öğün; 1 fincan rezene çayı
- Akşam Yemeği; 3 su bardağı ayran
- Ara Öğün; 1 su bardağı ananas
4. Gün - Kahvaltı; 1 tane haşlanmış yumurta, 2 su bardağı ayran
- Ara Öğün; 3 tane badem
- Öğle Yemeği; 1 tane küçük boy haşlanmış brokoli, 2 su bardağı ayran
- Ara Öğün; 1 fincan rezene çayı
- Akşam Yemeği; 1 porsiyon haşlanmış tavuk ve 2 su bardağı ayran
- Ara Öğün; 3 tane kuru kayısı ve 1 su bardağı ılık su
5. Gün - Kahvaltı; 2 su bardağı ayran, 1 dilim çavdar ekmeği
- Ara Öğün; 100 gram çilek
- Öğle Yemeği; 3 tane enginar, 2 su bardağı ayran
- Ara Öğün; 3 tane ceviz içi
- Akşam Yemeği; 3 su bardağı ayran, 4 tane galeta, 1 tane haşlanmış patates
- Ara Öğün; 1 su bardağı yağsız süt ve bir tatlı kaşığı toz tarçın
|