Çoğu insanın düştüğü en büyük yanlış, diyette ekmeği tamamen bırakmaktır. Kilo vermek için yapılan diyetlerde ortaya çıkan bu popüler durum, insan sağlığını olumsuz etkiler. Kesinlikle ekmeksiz diyet yapmayın. Ekmeğin bırakılması ile beraber, kalp damar hastalıkları, yeme ve davranış bozuklukları, diyabet hastalığı, karaciğer hastalığı gibi birçok sorun ortaya çıkabilir. Hem kalıcı hem de sağlıklı kilo vermek için diyette ekmek kesinlikle yer almalıdır. Ekmeğin tamamen beslenmeden çıkarılması, bir anlamda beynin yakıtını yok etmek demektir. Ekmek, karbonhidrat ağırlıklı bir besindir ve karbonhidrat parçalandığı zaman glikoza dönüşür. Glikoz ise beynin yakıtıdır. Ekmeğin tüketimi fazla olmamalıdır. Ekmeğin günlük tüketimi bireyin yaşına, cinsiyetine, kilosuna ve çalışma temposuna bağlı olarak değişir. Sağlıklı bir vücut için her öğünde (sabah, öğle, akşam) 2 dilim ekmek yemek yeterli olacaktır. Bir günde en az 6 ile 8 dilim ekmek arasında tüketim olmalıdır. Diyette Ekmek Kullanılmasının Nedenleri
Diyette Tercih Edilebilecek Ekmek Türleri Tam tahıllı, tam buğdaylı ya da çavdar ekmeği gibi ekmek türleri, diyette tercih edilenler arasındadır. Bu ekmekler, kilo kontrolüne yardımcı olur ve kilo vermeye katkı sağlar. Geri dönüşümsüz kilo vermek istiyorsanız, tam tahıllı ekmekler tam size göredir. Tam tahıllı, kepek, çavdar ya da tam buğday ekmeklerinin devamlı tüketilmesi, karın bölgesi yağlarının zamanla yok olmasına neden olur. Bu ekmeklerin glisemik indeksleri düşük ve lif değerleri fazladır. Yulaf Ekmeği Kilo vermeyi sağlayan en iyi ekmeklerdendir. Kuvvetli karbonhidrat içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi verir. Kolesterol seviyesini ayarlar. İçerdiği lif ve protein sayesinde çok yemek yemeye engel olur. Keten Tohumu Ekmeği Keten tohumu ekmeği, mineral deposudur. Manganez, potasyum ve selenyum içerir. Yapısında esansiyel yağ asitlerini ve bol miktarda lif bulundurur. 100 gramında yaklaşık olarak 28 gram lif bulundurur. Bu da uzun süre tok kalmayı sağlar ve kilo verme sürecini hızlandırır. Kepekli Ekmek Doymuş yağ bakımından zengindir. Sağlıklı bir diyet için vazgeçilmez bir üründür. Kepekli ekmekte en önemli nokta, %100 kepek içermesidir. Buna dikkat ederek satın alın. Çavdar Ekmeği Besin değeri fazla, kalori değeri az olan bir ekmektir. Lezzeti ise vazgeçemeyeceğiniz değerde bir ekmek türüdür. Uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Yendiği zaman şişlik veya rahatsızlık hissi vermez. Tam Buğday Ekmeği Vücuda zararlı olan kolesterolü düşürür. Beyaz ekmeğe göre çok daha yüksek oranda lif içerir. Bu da uzun süre tok kalmayı sağlar. Bağırsakların hareketliliğini artırır ve kabızlık sorununu ortadan kaldırır. |