Herhangi bir hastalık ya da ameliyat nedeniyle hastanede yatış süresi gerektiren durumlarda beslenmenin devam ettirilmesi çok önemlidir. Hastane beslenmesinde amaç, devam eden tedaviye uygun beslenme yapılmasıdır. Hastane diyeti, sindirim, besinlerin emilimi ve hastanın günlük olarak alması gereken enerji gereksinimi açısından dengeli ve düzenli öğünlerin oluşturduğu bir beslenme şeklidir. Hastane diyeti için hastanın beslenme şeklinin nasıl olacağı konusuna hekim karar vermektedir. Hastane diyeti kişiye özeldir ve hastalığın durumuna bağlı olarak özel olarak oluşturulur. Hastanın alması gereken kalori miktarı ise yaş, boy, kilo ve fiziksel aktivite durumuna göre belirlenir. Hastane diyeti yağ, karbonhidrat ve protein dengesi ön planda bulundurularak yapılır. Eğer hastada tuz kısıtlaması varsa bu duruma göre liste oluşturulur. Ayrıca, hastanın gıdalara karşı alerjisi ya da sindirim sistemindeki bir bozukluk gibi durumlarda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Hastane Diyeti Nedir ve Nasıl Uygulanır? Hastane diyetinde özel durumlar hariç, belli standartları olan diyetler planlanır. Operasyon geçirmiş olan ya da geçirecek olan hastalara göre ayrım yapılır. Hastane diyeti için örnek menüler ise şu şekildedir: Yumuşak ve Sulu Bir Diyet İçin Hastane Diyeti
İshal Sıkıntısı Olan Bir Hasta İçin Hastane Diyeti
Diyabet Hastaları İçin Örnek Hastane Diyeti
Emziren Bir Anne İçin Hastane Diyeti
Ekstra Bilgiler Hastane diyetinde hastaların su tüketimi de çok önemlidir. Yeterli ve düzenli sıvı alımı, vücudun iyileşme sürecini hızlandırır ve genel sağlık durumunu olumlu yönde etkiler. Ayrıca, hastane diyetlerinde hastaların vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayacak besinler de yer almalıdır. Hekim ve diyetisyenlerin önerileri doğrultusunda bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır. |